u g e - 1 3 - 2 0 0 0  

 

Du læser vel også
Jubii's "Surf og gaab"
nyhedsbrev?
Læs mere HER

The Way New Economy

OK, lad os komme lige til sagen. Nedenstående cool-o-meter graf illustrerer tydeligt pointen i denne uges tekst:


 

 

I samarbejde med

præsenterer vi her relevante bøger udvalgt af gaab.dk's skribent specielt til vores kritiske læsere:

Elsk/had Microsoft her...

Klassiske 90er romaner...

Drukmåsen Bukowski...

Gode bøger om webdesign...

Guruer og Visionære tænkere findes her...

Fede Sci-Fi bøger...

Firserne er tilbage ...


Klik her for at gå til hovedsiden på tveskov.com's bogsektion.

Det er svært at sige præcis hvornår de to kurver krydsede hinanden, men formodentlig skete det engang i efteråret 99. Og nu kan vi ikke tie længere, nogen må sige det; Webbranchen har overtaget reklamebranchens position som den førende blærebranche. Det er muligt at reklamebranchen stadig har den største omsætning, men hvor længe mon det bliver ved med at være smart at fabrikere søgte slogans som skal trykkes på døde træer og klæbes op på DSB stationer? Er det ikke en kende sejere at arbejde nogen måneder i et startup webfirma, og så trække sig tilbage med flere kontanter en Joakim von And? Tillad os at illustrere forskellen på de to brancher med nogen små eksempler:

"Smart Citroën du har, Frk. Kontaktchef, men gider du ikke lige flytte den lidt, så min webfirma-helikopter kan komme til at lande?"

"Du er sikkert ferm til at tweake Kærgården-logoer i Illustrator, men kan du komprimere en GIF så det ser godt ud?"

"Fint nok du får 75.000 om måneden, Mr. Senior Copywriter, men hvor er dine aktieoptioner?"

Eller den korte version; "Hvordan synes du selv det går?"

 

 

Og sådan kunne vi blive ved længe (hvilket også er ganske fristende, men vi må videre). Faktum er at det er ren nedtur at sidde og lave slogans til Minna og Gunnar fiskereklame for Jurassic Partners og Co, mens folk der er både yngre, smartere og dygtigere løber med magten, æren og pengene. Imens pipper reklame-dinoerne videre "Jamen, det handler jo om god kommunikation, budskabet og at flytte varer". Dog kan man efterhånden spore en vis bævren i stemmen og flakken i blikket når disse bedagede visdomsord udtales, mens webdrengene suser derudaf på en diæt af "Don't worry be crappy", first-mover fordele og ubegrænset venturekapital. Dem der før var anden og trediegenerations nørder, er takket være sorte jakkesæt og tilhørende selvtillid godt på vej til at bliver 00ernes nye superstars. Selvsagt prøver de traditionelle bureauer ofte kaster sig ud i diciplinen hjemmeside-kreation, ofte anført af et par glade entusiaster i staben som "Jo alligevel sidder hele dagen ved deres Mac'er". Disse Wanna-Ws kan ofte kendes på lang aftand, på deres slet skjulte hang til selvhøjtidelighed, altfor tunge Flashfilm og en fantastisk evne til at få websider til at ligne gamle print-brochurer.

 

 

 

Der er også visse forskelle når man ser på den måde der uddeles priser på i det to rivaliserende brancher. Kilder tæt på gaab.redaktionen havde følgende ørevidneberetning fra årets nyligt overståede Guldkorns-fest;

"Heeeeey hvordan gåååår deeeet??? Jeg har altså bare såååååå travlt..... Vi festede på Konrad til klokken fire i går.... Tillykke med din Guldspire,.....hvor er det altså bare godt båret igennem...bla bla bla..."

Iøvrigt var fadøllene efter sigende lunkne, men dog ikke helt så lunken som stemningen i salen efter en ørkesløs gennemgang af 112 udgaver af Ekstra Bladets "Find dig i EB eller find dig i hvadsomhelst" kampagne.

Bare navnene på de respektive award-shows siger meget om den afgrundsdybe forskel på de to brancher. Den ene er formodentlig opkaldt efter et intetsigende 70er morgenmadsprodukt, som kun glider ned fordi det er overtrukket med honning (man skal ikke være hjernekirug for at se parallellerne til den tilhørende branche). Webbranchens award hedder Reboot, opkaldt efter noget vi alle gør, ofte flere gange hver dag, når vores computere crasher. Hvad gør det, man starter da bare op igen. Og igen. Og igen.

Medierne har også kastet sig frådende over de fantastiske solstrålehistorier om "The Way New Economy". Kun Guderne ved hvor mange gange stakkels Martin Thorborg fra Jübii har måttet demonstere firmaets store Coca Cola automat, og forklare om aktieoptioner til benovede journalister. Hvornår har man set en reklamebureau-direktør stå midt i den bedste sendetid og fortælle at "Det er i det her lokale at ADerne arbejder over" (gaab) Nej vel? Vi forventer et rekordstort opbud af presse ved årets Reboot arrangement. Her vil de gamle medier, nidkært forsøge at få kommentarer, one-liners og glimt af morgendagen, når "the rich and the wired" defilerer forbi på vej ind i Torpedohallen. De tidligere år har arrangementet været henlagt til Basecamp, men onde tunger påstår at der simpelthen ikke er plads til alle de pænt oppustede egoer de forventes at deltage i år. Men den rigtige forklaring er vel blot at branchen er blevet dobbelt så stor siden sidste år.

Det er aldrig noget kønt syn, når en ny art udsletter en uddøende ditto. Måske er det en form for trøst at webbureauerne er godt igang med at overtage mange af "dyderne" fra reklamebranchen. Kigger man til USA, er det tydeligt at account managers med encifrede intelligenskvotienter, urimelige timepriser, rygklapperi og pseudo- markedsresearch hører til dagens orden. Inden længe vil disse fænomener også blive en integreret del af vores lokale webverden.

De af læserne som besidder en vis form for langtidshukommelse, vil mindes gaab.dk's tilvendende analyser af bilparken på parkeringspladsen under Reboot arrangementerne. Både i 98 og 99 stod det sløjt til (de to highlites i 99 var en lejet New Beetle og en rusten Porche) men i år bliver det anderledes; Så gør klar med helikopterlandings- pladser, lad net. entrepenørernes lystyachter lægge til kaj og sæt parkeringsafgiften op til 10.000 i timen, vi er i fuld gang med "Den største lovlige skabelse af rigdom i verdenshistorien" som det vistnok var Douglas Adams der kaldte det.

  2 0 0 0 © g a a b . d k